Verslag van de effectiviteitsstudie van het Suzuki-fruitvliegnet met klittenbandsluiting:
In de jaren 2017 en 2018 voerde het Proefcentrum Fruitteelt in Sint-Truiden, België (PC-Fruit), experimenten uit naar de toepasbaarheid en effectiviteit tegen de Suzuki-fruitvlieg (Drosophila suzukii (DS)).
1. Experimentele opstelling
Op een proefwijngaard werden enkele percelen gereserveerd voor het gebruik van de Suzuki-vliegnetten (DS-netten). Hierbij werden telkens vier percelen (20 wijnstokken) in een net van Wijnbouwnetten verpakt. Naast dit DS-net van Wijnbouwnetten was er telkens een vergelijkbaar perceel dat niet was ingepakt.
2. Effectiviteitstest van de netten
Gedurende de rijpingsfase werd de effectiviteit van de netten gecontroleerd. Hiervoor werden op elk perceel vallen opgehangen en een week later geteld.
Aantal Suzuki-fruitvliegen geteld per perceel.
Het is duidelijk dat de gebruikte netten (maximale maaswijdte ≤1 mm) absoluut effectief zijn tegen DS.
3. Impact van de netten op het rijpingsproces van de druiven.
Daarnaast is onderzocht of het gebruik van de netten invloed heeft op de rijping van de druiven, met name de invloed van het beschaduwen van de druiven door de netten. Tijdens de rijpingsfase werden regelmatig monsters van de druiven genomen en werden de rijpingsparameters (suikergehalte - °Oe en totale zuurgraad - g/L wijnsteenzuur) geobserveerd. Hieronder vindt u de diagrammen van de percelen zonder netten en die met DS-netten.
Specificaties van het DS-net: Maaswijdte van 1,02x0,88 mm.
Standaard onbeschermd.
DS-net
Uit de resultaten van de diagrammen blijkt dat er geen effecten op de suikerconcentratie of de totale zuurgraad als gevolg van de netten waarneembaar zijn als gevolg van mogelijke schaduw- of broeikaseffecten.
4. Praktische toepasbaarheid van de netten met kostenvoordeel
Bij de opstelling van het experiment werden de netten bevestigd met behulp van klemmen. Deze montagemethode vereist weinig voorbereiding, maar is tijdrovend.
Het meest arbeidsintensieve aspect van dit experiment was de lange opbouwtijd. Dit resulteerde niet alleen in kosten, maar ook in de noodzaak van minstens twee personen, wat kan leiden tot ernstige knelpunten in de planning.
Deze informatie werd doorgegeven aan Wijnbouwnetten, die vervolgens een variant met klittenband ontwikkelde. Hetzelfde montage-experiment werd ook uitgevoerd met deze aangepaste versie van het net, waarbij de randen van het net waren voorzien van klittenband. Bij de eerste poging, waarbij de netten met klemmen werden bevestigd, duurde het 13 minuten voor vier personen (totaal 52 minuten) om een lengte van 15 meter te bedekken. Bij de tweede poging, met de netten met klittenband, duurde de montage met 3 personen 6 minuten (totaal 18 minuten).
Naast het voor de hand liggende kostenvoordeel moet ook worden vermeld dat de pasvorm van de netten rondom de stammen veel beter was met klittenband dan met klemmen. Om met klemmen dezelfde pasvorm te bereiken, zou het aantal gebruikte klemmen moeten worden verdubbeld. In het tweede jaar van de studie werd ook vastgesteld dat verschillende klemmen tijdens gebruik braken omdat ze broos waren geworden door UV-licht. Daarom schatten we de levensduur als relatief kort in (maximaal 3 jaar).
Bekijk hier ons Suzuki-fruitvliegnet met klittenbandsluiting