Biologische & biodynamische wijnbouw

Biologische en biodynamische wijnbouw winnen steeds meer terrein bij moderne wijnbouwers. Deze duurzame methoden bieden niet alleen voordelen voor het milieu, maar zorgen ook voor gezonde druiven en een betere kwaliteit van de wijn. Maar hoe kun je jouw wijngaard optimaal voorbereiden op een duurzaam seizoen? Ontdek praktische tips, uitdagingen en oplossingen die jouw wijngaard beschermen tegen de elementen, insecten en ander ongedierte om zo te kunnen bijdragen aan een succesvolle oogst.

twee lachende dames druiven aan het plukken

Wat maakt het zo uniek?

Biologische wijnbouw richt zich op het gebruik van natuurlijke processen en vermijdt chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Biodynamische wijnbouw gaat nog een stap verder door rekening te houden met kosmische invloeden zoals de maancyclus. Beide methoden leggen de nadruk op een gezonde bodem en biodiversiteit, wat resulteert in kwalitatieve druiven en een verantwoorde productie.

witte druiventros aan de boom met strak blauwe lucht

Voordelen van biologische wijnbouw

  • Gezondere bodem: Natuurlijke compost en biodiversiteit verbeteren de bodemstructuur.
  • Sterkere wijnstokken: Door natuurlijke groeiomstandigheden zijn de wijnstokken beter bestand tegen ziekten.
  • Milieuvriendelijk: Minder gebruik van chemicaliën vermindert de impact op het milieu.
  • Betere druivenkwaliteit: Druiven groeien in harmonie met hun natuurlijke omgeving, wat de smaak ten goede komt.

Uitdagingen als biologische wijnboer

Biologische wijnbouw is een prachtige keuze voor wie wijn met respect voor de natuur wil maken. Het brengt echter wel de nodige uitdagingen met zich mee om de oogst gezond en in goede staat te houden.

Het weer kan onvoorspelbaar zijn: hagel, droogte en stortbuien vormen een risico voor de wijngaard en kunnen flinke schade aanrichten. Verder hebben we te maken met diverse ziekten en plagen, zoals wespen en vogels maar ook de zeer gevreesde suzukii-fruitvlieg.

Wil je meer de diepte in duiken over de verschillende problemen die je kan tegenkomen?
Lees er meer over in onze blogs!

regenboog over veld met donkere lucht

Hoe bescherm je jouw wijngaard tegen extreme weersomstandigheden?

Het weer is vaak onvoorspelbaar en kan je wijngaard flink beïnvloeden. Van droogte tot hagel, elke verandering brengt uitdagingen. In onze blog lees je hoe je jouw wijngaard effectief kunt beschermen tegen extreme weersomstandigheden met praktische en duurzame oplossingen.

Bekijk de blog
vogels vliegen over veld met dorp in de achtergrond

Hoe houd je vogels weg van jouw wijngaard?

Vogels kunnen een flinke dreiging vormen voor je wijngaard. Maar hoe houd je ze op een duurzame manier op afstand? In onze blog lees je slimme tips en oplossingen om vogels effectief uit je wijngaard te weren, zodat je oogst veilig blijft.

Bekijk de blog
close up van wesp op plant

Houd je wespen liever ook op afstand van je druiven?

Wespen kunnen je wijngaard flink verstoren. Hoe bescherm je je druiven tegen deze ongenode gasten? In onze blog ontdek je effectieve en duurzame oplossingen met beschermnetten om wespen op afstand te houden en je oogst te beschermen.

Bekijk de blog
close up van suzuki blieg op blad

De gevreesde Drosophila suzukii-fruitvlieg

De suzuki-vlieg is een grote bedreiging voor je wijngaard, maar hoe effectief zijn beschermnetten tegen deze vlieg? Lees meer over de mogelijle oplossingen tegen deze plaag in onze blog en voorkom dat de suzuki-vlieg jouw oogst aantast.

Bekijk de blog

Biologische alternatief

Zonder het gebruik van chemische middelen vereist biologische wijnbouw alternatieven om ervoor te zorgen dat de druiven onbeschadigd blijven. Aangezien de natuurlijke omgeving allerlei bedreigingen met zich meebrengt, zoals weersomstandigheden, ongedierte en ziektes, is het essentieel om op een duurzame manier te beschermen. Wij hebben een effectieve oplossing gevonden die zowel het milieu beschermt als de oogst veilig houdt: netten! Deze netten bieden een ecologische en betrouwbare bescherming tegen de diverse gevaren die een biologische wijngaard kunnen bedreigen, zonder schadelijke stoffen in de natuur of op de druiven.